Fra lukningstruet til samlingspunkt for hele byen

Del din viden

Historien om Tårs Multihus

Hvordan går et lukningstruet svømmebassin i Tårs, til at blive starten på en rejse, der ikke alene har samlet foreningslivet i Tårs – men også har sørget for at der stadigvæk er en bank i byen, at De Blå Mænd kan hjælpe folk med deres reparationer og at alle borgerne i Tårs har et samlingssted?

Bjarne Holmberg var så venlig at byde Find Fonden indenfor til en times snak, omkring historien om Tårs Multihus. Hvordan stedet gik fra at være lukningstruet til at være et samlingssted for hele byen – hvordan var det sket, hvordan kunne det gå til?

I den times snak jeg havde med Bjarne, fik jeg ikke skrevet særlig meget ned – både fordi jeg egentlig absolut ikke har øvelse i at interviewe folk, men mest fordi jeg synes det var meget mere interessant at lytte til Bjarne. Da jeg kørte hjem i bilen, var det her hovedoverskrifterne, der svirrede rundt i hovedet.

Tænk holistisk og tænk lokalt

Historien om Tårs Multihus, er en historie om, at tænke bredere end bare det akutte behov og de akutte muligheder. Det er også historien om at bruge problemer, som et udgangspunkt for en ny og bedre løsning. Hvis fodboldklubben får færre ressourcer, hvorfor så ikke dele om de ressourcer vi har her? Det er evnen til at ønske et fælles samlingspunkt – for hvorfor skulle de gode foreningsværdier i en sportsgren, ikke også kunne lade sig kopiere til andre sportsgrene eller andre interesser?

Det startede som et akut problem, som ville have kostet svømmebassinet. Ved at give sig i kast med det, så fik man så mange interessede personer ind i projektet, at det skabte muligheden for at tænke det bredere og man fik ressourcerne til at føre planerne ud i livet.

Involver alt og alle

Bjarne snakkede om, hvordan at selvom han og måske nogle andre gik og tænke på projektet i mange timer hver dag, så var det ikke ensbetydende med at det var fokuspunktet i naboens liv. De blev først lidt overraskede, dengang de gik ud spurgte i lokalmiljøet – har I lyst til at støtte det her projekt? For mange viste slet ikke der var et projekt. Igennem de personlige snakke, så blev der skabt en stor fælles interesse for projektet – og det er netop derfor det er vigtigt at involvere så mange som muligt i sit projekt.

Tårs Multihus er grundlæggende en historie om at gøre alt rigtigt, ved at prøve mange forskellige tilgange, og tilpasse løbende. Tårs Multihus har både søgt fonde & puljer, haft et kommunalt samarbejde, samlet ind i lokalmiljøet, fået erhvervssponsorater, haft frivillige og haft ansatte.

Så længe ens formål er stærkt nok, så er der ikke nogen, som ikke er interessede.

Ha’ en ledestjerne

Vi bliver nok nød til at vende Bjarne lidt – for det er ikke tilfældigt, at han blev kåret som Årets Nordjyde i 2019

Som han selv var inde på, så er der en del arbejde forbundet med et så stort projekt, og det kræver en tovholder, en arbejdshest, en der sikrer at det hele hænger sammen. Bjarne leder ved at gøre det han siger, og jeg har os en snigende formodning om at han gør endnu mere end det han siger han gør.

Men et er at være en innovativ arbejdshest, noget andet er at få folk med sig – sjældent har jeg mødt en, der formår at skabe et frirum, hvor der er plads til alle og samtidig kunne lede i forhold til en overordnet plan. Det virker til at Bjarne er en mester, i at forstå og sætte sig ind i anden persons sindstand – det der på psykologsprog hedder mentalisering.

I sidste ende er vi som mennesker ikke så komplicerede – vi ønsker at være del af et fællesskab, vi ønsker medbestemmelse i det fællesskab og vi ønsker at føle os kompetente, værdifulde og værdsat i det fællesskab. Tårs Multihul er skoleeksemplet på hvor stor støtte man kan få, hvis man evner at lede ud fra de principper!

Bliv endnu klogere